Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

Regeringen föreslår förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 samt stödinsatser inom äldreomsorgen

Beskedet kom på en pressträff på fredagen (6/9) med socialminister Jakob Forssmed (KD) i spetsen.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje presenterade en satsning för att stärka kunskapsstyrningen inom äldreomsorgen. Den nya socialtjänstlagen kommer att ha ett ökat fokus på kunskapsbaserade arbetssätt. Det finns ett behov av ökad kunskapsstyrning inom socialtjänsten inom vården och omsorgen om personer med demenssjukdom. 

Äldreomsorgen i kommunerna ska framåt arbeta preventivt, förebyggande och att omsorgen som ges enligt socialtjänstlagen ska ges på beprövad erfarenhet och forskning. 

Bristande kontinuitet och samordning i äldreomsorgen ska förstärkas genom ökad kunskapsstyrning, genom regionala stöd och samverkansstrukturer (RSS) för att stärka det praktiska verksamhetsstödet. Totalt 100 miljoner kronor årligen 2025-2027. 

Regeringen och TIDÖ-partierna anser att dagens stöd till anhöriga inte är jämlikt över landet och att det finns brister. Utredningen ”Stärkt stöd till anhöriga” bereds inom regeringskansliet och kommer att remitteras inom kort. Detta redogjorde Cecilia Rönn (L) för. I utredningen föreslås en satsning på anhörigstödet, där man avser att satsa 150 miljoner kronor för 2026 och 300 miljoner kronor från 2027 och framåt för att stärka anhörigstödet, bland annat ska kommunerna bli skyldiga att erbjuda anhöriga en anhörigkontakt (detta är nytt), man vill också stärka stödet till barn och unga som är anhöriga med information, råd och stöd.

Regeringen aviserar också i budgetpropositionen för 2025 den första etappen av en omfattande tandvårdsreform för äldre där tandvårdens högkostnadsskydd mer ska efterlikna det som finns i övrig vård.

Demensförbundets ordförande Liselotte Björk kommentarer dagens budgetbesked:

”Bristen på kontinuitet och kunskap i äldreomsorgen är något vi påtalat under lång tid, konkret hur regeringens satsning ska nå fram till personal och hållas levande vill Demensförbundet gärna veta mer om.

Demensförbundet välkomnar att de med störst behov ska prioriteras när det gäller tandhälsa, vi vet att många personer med demenssjukdom får svårt att sköta sin munhygien vilket till stor del påverkar hälsa och livskvalitet till det sämre.

Anhöriga står idag för en stor del av vård och omsorg, inte sällan till priset av den egna hälsan, omsorgen skulle kollapsa utan deras insats. Demensförbundet har varit med i flera hearings inför underlaget för en ny anhörigstrategi, det är hög tid att synen på vilka som är anhöriga vidgas så alla får individuellt stöd efter ålder och situation genom hela livet.”

Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se