Förbundets medlemmar kan påverka organisationen genom att lämna in en motion till kongressen med förslag på hur de vill att organisationen ska utvecklas. Det är en fördel om det är fler som skrivit under motionen, till exempel genom att motionen har tagits upp på lokalföreningens årsmöte och att årsmötet beslutat sig för att stå bakom förslaget.
Såväl enskild medlem som lokalförening kan väcka motion. Enskild medlems motion ska behandlas av lokalföreningen innan den lämnas till förbundet. Är du direktansluten medlem (direktmedlem) skickar du in din motion direkt till förbundet.
Hur skriver man en motion?
För att skapa en enhetlig struktur – vänligen använd motionsmallen nedan som ska användas till kongressen.
En motion brukar innehålla följande uppgifter och delar
Kontaktuppgifter: Namn på motionär/motionärer. Namn på lokalförening. Den e-postadress som du/ni kan nås på fram till kongressen i maj 2025.
Rubrik: Inled motionen med en rubrik som tydligt sammanfattar vad motionen handlar om.
Motionstext: Motionstexten (brödtexten) är den text där du/ni förklarar ditt förslag, dvs beskriver bakgrunden och den situation eller det problem som ligger till grund för motionen. Det är en fördel om du/ni skriver kort och kärnfullt för att även personer som inte är insatta i frågan ska förstå förslaget. Motivera också varför förslaget är viktigt för kongressen att ta ställning till.
Yrkande: Motiveringen i motionstexten ska leda fram till ett yrkande. Yrkandet är det förslag som kongressen ska ta ställning till genom att bifalla eller avslå förslaget i motionen, det vill säga att rösta ja eller nej. För att det ska vara enkelt att rösta ska yrkandet därför vara tydligt och lätt att förstå. Yrkandet ska också innehålla en eller flera att-satser, det du/ni vill att ombuden på kongressen ska rösta om.
Jag/vi yrkar att kongressen beslutar att uppdra åt förbundsstyrelsen att införa/inrätta/utreda/genomföra/… att Demensförbundet ska verka för en förändring av… att Demensförbundet ska driva frågan om…
Tips och övrig info om motionsskrivandet!
- För dig som aldrig har skrivit en motion eller vill uppdatera dina kunskaper i motionsskrivande uppmuntrar vi att delta på förbundets ”motionsskola” i vår.
- Skicka in din/er motion i tid. När motionen inkommit till förbundet skriver förbundsstyrelsen ett svar som kommer att skickas ut med kongresshandlingarna, samt publiceras på vår hemsida senast 10 april.
- Motioner publiceras löpande på förbundets webbplats.
- Demensförbundets kansli tar sig rätten att korrigera eventuella stavfel i inkomna motioner. Vid ev. syftningsfel eller formuleringar som försvårar förståelsen av motionens förslag kommer kontakt tas.
Hur lämnar jag in min motion?
Sista datum för inlämnande av motioner till förbundsstyrelsen är enligt stadgan två månader innan kongressen inleds, vilket innebär den 9 mars, kl. 23.59.
Skicka gärna motionen till Linda Lundberg, förbundssekreterare, e-post: linda.lundberg@demensforbundet.se annars per post till Demensförbundet, Ref: Linda Lundberg, Lundagatan 42A, 5 tr, 117 27 Stockholm