Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

Leva med demens

Tiden efter en demensdiagnos är en tuff tid då livet vänds ut och in. Hur ska det bli, vad ska jag göra, hur ska jag leva? Det finns inga givna svar, men det finns mycket du kan göra för att förbereda dig och planera för ditt fortsatta liv. Livet tar ju inte slut med en demenssjukdom, det är bara början på ett nytt. 

Tänk framåt!

Livet tar inte slut med en demenssjukdom, det är bara början på ett nytt. Prioritera de saker du vill göra och de människor du vill träffa (eller kanske inte träffa) – nu är det ditt liv som gäller! Med en diagnos kan du få hjälp med saker som ledsagning och färdtjänst från kommunen för att delta i olika aktiviteter. Att ha saker att göra och se fram emot ökar chansen att du håller dig frisk längre.

Sök stöd direkt

Ta kontakt med kommunens demenssjuksköterska, så får du stöd med alla saker du kan behöva i vardagen. I vissa kommuner finns ett helt demensteam med specialister inom olika områden. Du kan också kontakta en arbetsterapeut som hjälper dig att hitta tekniska hjälpmedel, till exempel för att komma ihåg saker eller att anhöriga kan se var du befinner dig. 

Håll igång både huvudet och kroppen

Fyll dagarna med roliga aktiviteter som håller igång både kroppen och hjärnan, gärna i sällskap med andra. Promenader, löpning, schack eller dataspel – välj något som passar dig. Men kör i din egen takt och var noga med att lyssna på kroppens signaler. Det här med att stressa och försöka hinna med så många saker som möjligt kan du med gott samvete släppa.

Skriv ned ditt livs historia

Det kommer en dag när du inte kan kommunicera lika bra som idag. Skriv ned allt som du vill att människor i din omgivning ska veta om dig (anhöriga, vårdpersonal etc): vad du varit med om i livet, vilka skivor och böcker du gillar, eller hur länge du vill ha dina ägg kokta. Komplettera din berättelse med bilder, gärna från ungdomen. Det ger alla som ska hjälpa dig en bra bild av vem du är.

Ordna upp det juridiska

En framtidsfullmakt ger dig möjlighet att bestämma vem som ska fatta beslut åt dig den dag du själv inte längre klarar av det. Fullmakten kan omfatta både ekonomiska och personliga saker, som att ansöka om särskilt boende eller att bistå dig vid vårdkontakter. Läs mer om hur framtidsfullmakt fungerar här.

Du kan ringa vår telefonrådgivning och få råd och stöd, telefon 010-175 50 56.

I någon av våra ca 110 föreningar runt om i landet träffar du andra i liknande situation.

Samtalsgrupper, för dig som nyligen fått en demensdiagnos och är tidigt i din sjukdom.

Se vår film där fyra personer berättar om hur det är att leva med en demenssjukdom.
Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se