Varmt välkomna till Demensförbundets viktigaste möte, Förbundskongressen 2025!
Datum: 10-11 maj 2025.
Plats: Scandic Star Sollentuna, Stockholm.
Adress: Aniaraplatsen 8, Sollentuna.
Medlemskap krävs: Ja.
Anmälan: Via särskild anmälningslänk fr o m den 27/1-2025 på förbundets webbplats.
I maj 2025 är det dags för Demensförbundets förbundskongress. Kongressen är förbundets högsta beslutande organ. Det är ett tillfälle till att mötas, enas och fatta viktiga beslut om förbundets verksamhet.
Kongressen har bland annat till uppgift att utse förbundsstyrelse, behandla inkomna motioner och fastställa förbundets inriktning för 2025-2028. Vem vill du ska representera dig och din förening? Är det kanske rentav du själv? Vilka frågor tycker du är viktiga för förbundet att driva kommande mandatperiod?
På kongressen har du och din förening möjlighet att påverka och bidra till förbundets verksamhet.
Enligt stadgan ska ordinarie kongress hållas vart tredje år senast den 31 maj. På kongressen har varje lokalförening rätt till ett ombud, om en förening har fler än 100 medlemmar den 31 december året innan kongressen (dvs. 31/12-2024) har den rätt till två ombud på kongressen. Valda ombud har närvaro- och yttranderätt, samt förslags- och rösträtt. Det är förbundsstyrelsen som fastställer ombudsfördelning enligt förbundets stadgar.
Kongressen går av stapeln den 10-11 maj på hotell Scandic Star Sollentuna i Stockholm och förhandlingar kommer att äga rum under lördagen och söndagen. På kongressen deltar de av föreningarna utsedda ombuden, samt förbundsstyrelsen, förtroendevalda revisorer, valberedningen, samt kansliets tjänstemän och inbjudna gäster. Enskilda medlemmar är välkomna att delta som observatörer med närvaro- och yttranderätt i mån av plats.
Varmt välkommen!
Hålldatum inför förbundskongressen 10–11 maj 2025
1 november
Nomineringsperioden startar och pågår till den 9 mars 2025.
16 januari
Förbundsstyrelsen fastställer ombudsfördelning per den 31/12–2024.
27 januari
Kallelse och ombudsfördelning skickas ut till lokalföreningarna tillsammans med övrig information per post och e-post. Anmälan till kongressen sker genom särskild anmälningslänk på förbundets webbplats fr.o.m. den 27 januari.
9 mars
Sista datum för inlämnande av nomineringar till valberedningen från lokalförening och enskild medlem till förtroendeuppdrag. Nomineringar skall vara valberedningen tillhanda senast 9 mars, kl.23.59. Förbundets mall för nomineringar ska användas.
9 mars
Motioner ska vara förbundskansliet tillhanda senast 9 mars kl.23.59. Förbundets mall för motion till kongressen ska användas.
10 mars
Valberedningen inkommer med skriftligt förslag till val.
1 april
Sista dag för lokalförening att meddela förbundskansliet vilket/vilka ombud som utsetts att representera lokalföreningen på kongressen. Anmälan av ombud, samt logi och måltider görs via särskild anmälningslänk.
10 april
Förbundsstyrelsen lämnar yttrande över inlämnade motioner, samt presenterar förslag till beslut. Kongresshandlingarna publiceras på förbundets webbplats.
10-11 maj
Demensförbundets Förbundskongress.
Du väljer vem som leder Demensförbundet!
Vid kongressen ska val till de olika förtroendeuppdragen göras och då kan du/ni t.ex. nominera personer till uppdrag i Demensförbundets förbundsstyrelse.
Tänk på att den du/ni nominerar ska vara medlem i Demensförbundet, samt vara tillfrågad av dig/er och ha gett sitt godkännande till att ställa upp som valbar kandidat på kongressen. Personen ska också finnas tillgänglig för intervju som genomförs av valberedningens ledamöter innan kongressen.
Uppdrag som ska väljas på kongressen är:
- 5-9 ledamöter (varav en ordförande) samt 0-3 ersättare, som inte är personliga (ersättare 1, ersättare 2, ersättare 3). Styrelsen konstituerar sig själv.
- Två förtroendevalda revisorer, två revisorsersättare.
- Fem ledamöter till valberedningen, varav en sammankallande.
De ledamöter i förbundsstyrelsen som står till förfogande för omval inför kommande mandatperiod är: Peter Almroth, Norrköping, Noomi Hertzberg-Öberg, Falkenberg, Johan Karlman, Boden, Lena Kock, Tystberga.
Arbetet med nomineringsprocessen till kongressen leds av förbundets valberedning och sista datum för inlämnande av nomineringar från lokalförening och enskild medlem är enligt stadgan två månader innan kongressen inleds, vilket innebär senast den 9 mars, kl.23.59.
Då Demensförbundet är förvaltare för Stiftelsen Demensfonden, som innehar 90-konto under Svensk Insamlingskontroll, krävs det att samtliga nominerade kandidater på kongressen är godkända enligt Svensk Insamlingskontrolls regelverk.
Vänligen observera att valberedningen inte tar emot nomineringar efter den 9 mars. Detta med anledning av att inhämtande av registerutdrag och UC ska göras på samtliga nominerade kandidater.
Kontaktuppgifter till valberedningen
Om du önskar mer information om vad de olika förtroendeuppdragen innebär är du varmt välkommen att kontakta valberedningen.
Stig-Ove Andersson, Emmaboda, sammankallande. E-post: stig-ove.andersson@me.com
Anna-Carin Asp, Boden. E-post: anna-carin.asp@telia.com
Eva Eklund, Järfälla. E-post: evaeklundse@yahoo.se
Nomineringsblankett till valbara förtroendeuppdrag
Nomineringsförslagen ska vara valberedningen tillhanda senast 9 mars 2025, via vanlig post eller inscannad med underskrift via e-post. Ifylld nomineringsblankett skickas i första hand till förbundskansliet, epost: rdr@demensforbundet.se annars per post till Demensförbundet, Ref: Linda Lundberg, Lundagatan 42A, 5 tr, 117 27 Stockholm.
Nomineringsblankett att ladda ned
Så går det till att skriva en motion
Förbundets medlemmar kan påverka organisationen genom att lämna in en motion till kongressen med förslag på hur de vill att organisationen ska utvecklas. Det är en fördel om det är fler som skrivit under motionen, till exempel genom att motionen har tagits upp på lokalföreningens årsmöte och att årsmötet beslutat sig för att stå bakom förslaget.
Såväl enskild medlem som lokalförening kan väcka motion. Enskild medlems motion ska behandlas av lokalföreningen innan den lämnas till förbundet. Är du direktansluten medlem (direktmedlem) skickar du in din motion direkt till förbundet.
Hur skriver man en motion?
För att skapa en enhetlig struktur – vänligen använd motionsmallen nedan som ska användas till kongressen.
En motion brukar innehålla följande uppgifter och delar
Kontaktuppgifter: Namn på motionär/motionärer. Namn på lokalförening. Den e-postadress som du/ni kan nås på fram till kongressen i maj 2025.
Rubrik: Inled motionen med en rubrik som tydligt sammanfattar vad motionen handlar om.
Motionstext: Motionstexten (brödtexten) är den text där du/ni förklarar ditt förslag, dvs beskriver bakgrunden och den situation eller det problem som ligger till grund för motionen. Det är en fördel om du/ni skriver kort och kärnfullt för att även personer som inte är insatta i frågan ska förstå förslaget. Motivera också varför förslaget är viktigt för kongressen att ta ställning till.
Yrkande: Motiveringen i motionstexten ska leda fram till ett yrkande. Yrkandet är det förslag som kongressen ska ta ställning till genom att bifalla eller avslå förslaget i motionen, det vill säga att rösta ja eller nej. För att det ska vara enkelt att rösta ska yrkandet därför vara tydligt och lätt att förstå. Yrkandet ska också innehålla en eller flera att-satser, det du/ni vill att ombuden på kongressen ska rösta om.
Jag/vi yrkar att kongressen beslutar att uppdra åt förbundsstyrelsen att införa/inrätta/utreda/genomföra/… att Demensförbundet ska verka för en förändring av… att Demensförbundet ska driva frågan om…
Tips och övrig info om motionsskrivandet!
- För dig som aldrig har skrivit en motion eller vill uppdatera dina kunskaper i motionsskrivande delta på förbundets ”motionsskola” i vår.
- Skicka in din/er motion i tid. När motionen inkommit till förbundet skriver förbundsstyrelsen ett svar som kommer att skickas ut med kongresshandlingarna, samt publiceras på vår hemsida senast 10 april.
- Motioner publiceras löpande på förbundets webbplats.
- Demensförbundets kansli tar sig rätten att korrigera eventuella stavfel i inkomna motioner. Vid ev. syftningsfel eller formuleringar som försvårar förståelsen av motionens förslag kommer kontakt tas.
Hur lämnar jag in min motion?
Sista datum för inlämnande av motioner till förbundsstyrelsen är enligt stadgan två månader innan kongressen inleds, vilket innebär den 9 mars, kl.23.59.
Skicka gärna motionen till Linda Lundberg, förbundssekreterare, e-post: linda.lundberg@demensforbundet.se annars per post till Demensförbundet, Ref: Linda Lundberg, Lundagatan 42A, 5 tr, 117 27 Stockholm
Motionsmall att ladda ned
När skickas kallelsen till förbundskongressen ut?
Kallelse och fastställd ombudsfördelning till kongressen går ut den 27 januari via post och e-post till Demensförbundets lokala föreningar, förbundsstyrelsen, förtroendevalda revisorer, samt valberedningen och inbjudna gäster. I kallelsen bifogas praktisk information inför kongressen gällande anmälan, logi och resa.
Läs mer om kongressen i Demensförbundets stadgar:
Har du frågor om förbundskongressen?
Varmt välkommen att ta kontakt med kansliet om du har frågor eller funderingar om förbundskongressen 2025. Telefonnummer förbundskansli: 08-658 99 20. E-post: rdr@demensforbundet.se