Vi firar luciadagen med en mjuk pepparkaka. Här samsas verkligen allt det goda med julen. Det sägs att doftminnet är det som är starkast hos oss och pepparkakskryddorna kanel, kardemumma, ingefära och nejlika doftar väl verkligen jul. Receptet hittar du även i det senaste numret av vår medlemstidning Demensforum.
Form 1,5 liter, ugn 175°
180 g (3 dl) siktat dinkel eller vetemjöl
125 g (1,5 dl) socker
1 msk kanel
1,5 tsk hel kardemumma, nystött
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
100 g smör, smält
200 g (2 dl) växtbaserad matgrädde
70 g (0,5 dl) äkta lönnsirap, eller vanlig ljus sirap
60 g (0,5 dl) rårörda lingon
Glasyr och dekoration:
60 g (1 dl) florsocker
0,5–1 msk vatten
frysta lingon
- Värm ugnen till 175°.
- Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
- Smält smöret på svag värme, dra åt sidan.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt smält smör, grädde, lönnsirap och lingon. Rör om med en slev eller slickepott tills allt blandats väl. Se till att få med mjölet i botten också.
- Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen.
- Grädda kakan i 40–45 minuter, känn med provsticka att den är genomgräddad.
- Låt stå kvar i formen ca 10 minuter och vänd sedan upp kakan på bakplåtspappersklädd skärbräda. Den är så saftig och därmed lite skör till en början så ställ den på något stabilt (inte ett galler).
- Om du vill dekorera kakan kan du röra ihop en glasyr på florsocker och vatten och lägga på några lingon. Enkelt och vackert!
Recept: Annelie Andersson