Telefonrådgivning:
010-175 50 56
(mån-fre 10-20, lör 10-12)

Hur firar man jul när minnet och förmågan sviktar?

Frågorna kring julen blir många när man lever med en demenssjukdom. Hur hanterar man situationen som sjuk eller anhörig och vad kan man göra för att få uppleva den ro och glädje som många av oss förknippar med julen? Vi frågade Carola Nilsson, specialistundersköterska och handledare på vård- och omsorgsboendet Forsalid.

Carola Nilsson började jobba med vård och omsorg inom Kristianstad kommun redan för 33 år sedan. Det ger erfarenheter och perspektiv på människans behov av gemenskap. För många blir ensamheten som värst under julen.

– Jag har mött människor genom åren med mycket sorg och oro. För de som lever med en demenssjukdom kan julen ofta innebära en tuff utmaning, även om du har en familj och många vänner omkring dig. Man måste vara beredd att tänka om på många sätt när man inte kan umgås på samma villkor som man gjorde förr, säger Carola Nilsson. 

Hon berättar att många anhöriga hon träffar känner skuld över att de inte kan ta hem sina närstående under julen. Även sjuka kan ofta känna tveksamhet att delta i julfirandet. Det kräver mycket kraft och energi att sitta vid ett julbord med mycket folk och många är helt enkelt rädda att göra bort sig. 

Vilka är de vanligaste misstagen man kan göra som anhörig?

– Jag tror det är viktigt att undvika situationer som innebär för höga krav för den som är sjuk. Istället för en middag kanske det kan räcka med en kaffe och kaka. Det viktigaste är inte tiden man umgås eller var man träffas utan att man får träffas och uppleva en värdefull stund tillsammans. 

Hur gör ni på boendet för att skapa en bra julstämning?

– Vi bakar, sjunger och slår in paket som alla andra. En populär grej vi kör med är att göra skånsk senap. Men allt handlar om att lyssna och anpassa aktiviteterna efter var och ens intresse och förmåga. Julen är en högtid som ofta framkallar minnen från barndomen även hos svårt sjuka, men alla dessa minnen är kanske inte alltid positiva. Då är det viktigt att man är där och möter dem i detta. 

Vilka är dina bästa tips till oss anhöriga?

– Prata med oss! Berätta så mycket som möjligt om din närståendes liv och bakgrund och vad hen tycker om att göra. Ju mer vi vet, desto lättare blir det för oss att göra ett bra jobb. Har du planer för julen, så prata gärna med oss i god tid så att vi kan förbereda på bästa sätt. Tillsammans skapar vi de bästa förutsättningarna för en god jul. 

Text: Martin Källström | Foto: Privat

Bli medlem Ge en gåva Upp
Telefonrådgivning: 010-175 50 56
E-post: radgivning@demensforbundet.se