Demensförbundets ordförande Liselotte Björk har lång erfarenhet av demensvård. Hon har fått många frågor om julfirande genom åren. Här svarar hon på några av de vanligaste funderingarna.
− Ta hänsyn till både behoven för dig som lever med demenssjukdom och för dig som är anhörig, råder Liselotte.
TEXT: ANNA CARLEHED
”Jag lever med Alzheimers sjukdom. Ser fram emot julafton, men orkar inte vara med så länge som mina anhöriga önskar. Vad ska jag göra?”
− Det är ofta stora förväntningar på julen. Vid högtider blir det också tydligt hur saker och ting har förändrats från tidigare år. Känn efter vad du mår bra av och vad du mäktar med. Kanske orkar du träffa alla – men inte på en och samma gång. Eller så orkar du bara vara med en liten stund. Prata med familj och vänner och var öppen med vad du vill.
”Hur hanterar jag julen som anhörig till en person med demenssjukdom?”
− Om ni inte kommer att fira julafton ihop kan det kännas skönt för dig att veta hur julfirandet blir på boendet. Om du vill kan du fråga personalen om du kan vara med en stund vid julbordet. Om det är angeläget att ta hem din närstående – låt inte rädslan hindra dig bara för att du inte vet hur det kommer att gå. Fundera över vilka som ska ses, när ni ska ses och hur länge – kanske din närstående inte orkar med både jullunch och julbord? Anpassa besöket hemma utifrån vad din närstående klarar av. Inkludera personen i julstöket även om personen rent fysiskt inte längre kan hjälpa till, att bara sitta med kan ge en känsla av delaktighet. Planera att åka tillbaka till boendet innan ni båda blivit jättetrötta. Stanna en stund på boendet så att personen får möjlighet att landa i lugn och ro tillsammans med dig.
”Vad kan jag göra för skapa en känsla av jul när min närstående saknar verklighetsförankring?”
− Tänk på dofterna – skala en apelsin, ta in granris, bjud på glögg och pepparkakor. Det kan väcka positiva minnen och ger något härligt att prata om. Spela musik som din närstående brukar lyssna på. Fundera över vad som varit viktigt för personen tidigare: dofter, smaker, fina kläder, paket eller bilder från förr. Om ni firar tillsammans – ta bilder på det. Det blir något att samlas kring och prata om i efterhand om personen glömt bort julafton.
”Hur kan jag som arbetar på ett demensboende underlätta för anhöriga?”
− Ställ frågor till anhöriga för att hjälpa dem att tänka på sig själva också. Hur vill du ha det? Vad mår du bäst av? Vad är viktigt för dig? Vad orkar du med? En anhörig som vill fira jul ensam behöver få höra hur ni firar på boendet för att känna sig trygg. En anhörig som vill fira med sin närstående hemma kan behöva hjälp att planera för lämpliga tider att hämta och lämna personen. Planera gärna in gemensam fika med personen och dess anhörige när personen kommer tillbaka för att övergången ska bli smidigare.