
Lena Kock, 61 år, Tystberga
Nuvarande yrke/sysselsättning: Verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan
Mitt engagemang: Jag har en utbildning som Demensvårdsutvecklare och en egen nära erfarenhet av demenssjukdom i familjen, barnens farfar fick en Alzheimerdiagnos när han var 60 år.
Jag har de senaste tre åren suttit med i Demensförbundets styrelse och ser fram mot att få fortsätta den utvecklingsresa vi i styrelsen har inlett. Jag vill tillsammans med styrelsen få leda framtida utveckling i Demensförbundets anda för personer och familjer med demenssjukdom.
I uppdraget som ordförande ser jag stora möjligheter att fortsätta bana väg för ett förbund som tillsammans med alla lokala demensföreningar står sig starkt i framkant inom demensområdet. Vårt gemensamma arbete inom förbundet genom åren har gett förbundet en stark röst och position för den målgrupp vi företräder, vilket värmer mitt hjärta att få leda vidare.
Jag har startat, drivit och ansvarat för två verksamheter, en i kommunal regi med inriktning på unga personer med en demenssjukdom (under 65 år) och en öppen mötesplats för familjer som nyligen fått en demensdiagnos som drevs av en ideell förening. Jag har även arbetat som chef och ledare på omvårdnadsboende för personer med demenssjukdom.
Under nästan 20 år var jag ordförande i Södertälje demensförening och under två år en av förbundets föreningsstödjare. Nu är jag aktiv i Nyköping/Oxelösunds demensförenings styrelse.
I min tjänst som Verksamhetsutvecklare i Studieförbundet Vuxenskolan arbetar jag nära och i samarbete med föreningar i Sörmland för att stärka och utveckla deras förmåga och möjlighet att skapa meningsfull verksamhet för sina medlemmar. Mycket av det arbetet handlar om att bygga goda relationer vilket är en styrka och drivkraft hos mig. Min erfarenhet av att arbeta med föreningsutveckling är en tillgång då jag upplever en utmaning för föreningslivet generellt i vårt samhälle.
Våra lokala demensföreningar är förbundets viktigaste tillgång och styrka och att tillsammans stärka förbundets varumärke känns oerhört värdefullt och viktigt!
Jag vill gärna vara en aktiv representant för styrelsen och tillsammans med styrelser och medlemmar stödja, stärka och utveckla de lokala demensföreningar vilka är navet i Demensförbundet. I uppdraget som ordförande är fortsatt utveckling av både samverkan och aktiviteter med olika externa aktörer en viktig del av förbundets uppdrag inför framtiden.
Peter Almroth, 68 år, Norrköping
Nuvarande yrke/sysselsättning: Pensionär och god man
Mitt engagemang: Jag har varit 18 år på Studieförbundet Vuxenskolan som verksamhetsutvecklare. Arbetat med målgrupperna funktionshinder, musik/ungdom och medlemsorganisationer. Jag har också hållit i styrelse-, data- och föreningsutbildningar. En tillgång för Demensförbundet är att jag har lätt för att skapa och behålla kontakter.
Jag är god man till ett par personer med demensdiagnos, det har gett mig stor erfarenhet om omsorgsfrågor, vård och boendeproblematik. En inblick i vad som behöver lyftas och påverkas inom demensvården. Jag vill verka för en utökat dialog mellan såväl lokalföreningar som förbund. Det är av största vikt att ta tillvara den kompetens och kunskap som finns. Samarbete och erfarenhetsutbyte ger många ringar på vattnet. Att skapa mötesplatser och event på olika orter i vårt avlånga land är önskvärt.
Ser också en viktig sak i att verka för att möta omvärldens krav och möjligheter. Vårt varumärke mår bra av att stärkas och synas i olika sammanhang. Förbundet behöver främja ett samarbete med andra aktörer inom området. Jag känner starkt för att få möjlighet att påverka och vara delaktig i kommande arbete. Med andra ord att få en start på arbetet för ett Demensförbundet 2.0.

Noomi Hertzberg-Öberg, 60 år, Falkenberg.
Nuvarande yrke/sysselsättning: Specialistsjuksköterska i Geriatrik och Silviasjuksköterska, anställd av Falkenbergs kommun med rollen metodutvecklare demens.
Mitt engagemang: Styrelseledamot i Demensförbundet sedan 2022. Förutom sedvanliga styrelse- och arbetsmöten har min uppgift varit att tillsammans med annan ledamot lämna Demensförbundets svar på remisser från statliga myndigheter. Har även representerat Demensförbundet vid mässor och kongresser.
2010 – 2022 var jag ledamot i socialnämnden, Nynäshamns kommun med syftet att påverka demensvården i kommunen. De senast 17 åren har jag arbetat med demensutredningar på en Kognitiv mottagning inom region Stockholm.
Det som motiverat mig är att vara med och förbättra förutsättningarna för en patientgrupp och deras anhöriga som inte alltid kan göra sin röst hörd. Vill verka för ökad kunskap och förmåga inom olika samhällsfunktioner för en god och jämlik demensvård i Sverige. Viss utveckling sker men det finns fortsatt stor förbättringspotential och där vill jag vara med och bidra.

Johan Karlman, 50 år, Boden
Nuvarande yrke/sysselsättning: Yrkesofficer, Utvecklingschef Försvarsmakten.
Mitt engagemang: Jag har verkat i Demensförbundets styrelse som vice ordförande sedan maj 2022, sekreterare i Bodens Demensförening sedan 2015.
Mitt engagemang är framförallt för yngre anhöriga som behöver ett särskilt stöd, när detta ska kombineras med egen familj och arbete. Jag är före detta anhörig och har haft en demenssjuk pappa som avled 2018. Min erfarenhet är alltså som barn till en demenssjuk far även om jag var närmare 40 år när pappa konstaterades som sjuk.
Jag anser att Demensförbundet måste skapa förutsättningar för människor med demenssjukdom och deras anhöriga, genom att påverka och synliggöra utmaningarna som finns i vårt samhälle. Förbundet ska även samverka med våra nordiska och europeiska motsvarigheter. Styrelsen ska aktivt stödja lokala demensföreningar genom att vara lyhörda och närvarande. Jag har också erfarenhet från andra organisationer än Demensförbundet, såsom idrottsföreningar, som tränare/ledare och styrelseledamot. Jag har även varit vice ordförande i Kamratföreningen Bodenartilleristen under två år.

Janni Ahlgren, 31 år, Göteborg
Nuvarande yrke/sysselsättning: Web Content Specialist – Marknadsföring på Abion
Mitt engagemang: Sedan min far diagnostiserades med Alzheimers sjukdom vid 50 års ålder har jag varit engagerad i att öka medvetenheten och minska stigmat kring demenssjukdomar. Tillsammans med honom har jag deltagit i flera nationella och europeiska projekt, bland annat med arbetsgruppen EWGPWD under Alzheimer Europe.
Vi har även medverkat i SVT:s Uppdrag granskning för att belysa de utmaningar som yngre personer med demens och deras familjer möter, och 2023 tilldelades jag Alzheimer Life-stipendiet av H.M. Drottning Silvia.
Som ambassadör för Alzheimerfonden har jag ihop med dem och Demensförbundet fortsatt arbetet för att lyfta unga anhöriga och sprida kunskap.
Jag vill bidra med ett anhörigperspektiv, särskilt för unga närstående. Med erfarenhet av kommunikation och digitala plattformar vill jag stärka Demensförbundets synlighet och tillgänglighet – och bygga broar mellan personliga erfarenheter och strategiskt arbete.

Birgitta Hedén, 74 år, Västerås
Nuvarande yrke/sysselsättning: Pensionär samt arbetar inom vård och omsorgen i Sala kommun.
Mitt engagemang: Jag har drygt 48 års erfarenhet från arbete inom vård och omsorg på olika nivåer; sjukvårdsbiträde, undersköterska, hemtjänstassistent, enhetschef och äldreomsorgschef.
Mina arbetsgivare har varit både inom region, kommun och privata vårdbolag.
Efter ett antal år blev mina yrkesval mer inriktat på kvalitet och utveckling inom äldreomsorgen. Oavsett mina olika yrkesval så har mitt fokus och engagemang alltid varit inriktat på vården och omsorgen av personer med demenssjukdom/kognitiv svikt.
Efter min pensionering har jag haft uppdrag som ordförande i Västerås Stads äldrekommission, ett projekt med fokus på att stötta äldrenämndens och vård och omsorgsförvaltningens förbättringsarbete.
Som ledamot i Demensförbundet vill jag bidra med min samlade kompetens av vården och omsorgen av personer med kognitiv svikt och även det faktum att jag har egen erfarenhet som anhörig. Då jag under lång tid arbetat med kvalitet och kompetens inom området kan jag även där bidra.

Fredrik Lilja 52 år Södra Bårby (Öland)
Nuvarande yrke/sysselsättning: Silviasjuksköterska & Äldresjuksköterska, jobbar som demenssjuksköterska i Mörbylånga kommun och är även ledare för Södra Ölands Demensteam.
Som Silviasjuksköterska har jag under många år arbetat nära personer med kognitiv sjukdom, deras anhöriga och det professionella nätverket runt dem. Arbetet har gett en bred och djup förståelse för de utmaningar och behov som finns i olika faser av sjukdomen.
Genom samtalsgrupper, personcentrerade aktiviteter och stödjande samtal har jag sett hur små insatser kan göra stor skillnad i människors liv. Engagemanget bottnar i en stark övertygelse om att alla har rätt till ett meningsfullt liv, oavsett diagnos.
Som ledamot i förbundsstyrelsen vill jag bidra med erfarenhet från vardagens demensvård, men också med nya perspektiv och idéer. Målet är att stärka Demensförbundets roll som en drivande kraft för kvalitet, samverkan och värdighet i demensfrågor – i hela landet.

Ewa Miller, 69 år, Umeå
Nuvarande yrke/sysselsättning: Revisor
Mitt engagemang: Jag är ordförande i Demensföreningen Umeå sedan 2010 och har varit engagerad i föreningen sedan 2005. Vår förening har idag ca 200 medlemmar.
Jag bär med mig en hel del erfarenheter som jag fått under dessa år och av uppdraget i sig. Arbetet med aktiviteter, samtalsgrupper, kontakten med anhöriga, politiker och tjänstemän är något värdefullt och som jag kan dela med mig av.
Situationen för yngre demenssjuka och deras anhöriga är en prioriterad fråga för vår förening. Jag tror att det är en fråga som behöver lyftas i alla föreningar.

Petra Tegman, 51 år, Stockholm
Nuvarande yrke/sysselsättning: Programchef Palliativ vård och äldreomsorg på Betaniastiftelsen
Mitt engagemang: Som sjuksköterska, distriktssköterska och specialistsjuksköterska inom demensvård och palliativ vård har jag under hela mitt yrkesverksamma liv arbetet främst inom vård och omsorg av personer med kognitiva sjukdomar (demenssjukdomar). Under många år ägde och arbetade jag på ett vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom, där lärde jag mig innebörden och betydelsen och av personcentrerad vård och närståendestöd. Jag har även arbetet som biträdande verksamhetschef på Stiftelsen Silviahemmet.
Jag anser att kunskap är nyckeln till förståelse kring både sjukdomarnas innebörd och personens behov och de senaste 15 åren har jag haft förmånen att få föreläsa (både nationellt och internationellt) för närstående, vårdpersonal och andra intresserade. Alltid med ledorden ”För vems skull?”. För några år sedan skrev jag tillsammans med en läkare boken ”Palliativ vård vid demenssjukdom” och jag har vid flera tillfällen haft äran att gästblogga på Alzheimer Lifes hemsida. Jag hoppas kunna bidra till styrelsearbetet med min kunskap och erfarenhet kring vård och omsorg av personer med kognitiv sjukdom samt närståendes behov av råd och stöd. Under några år har jag varit engagerad i lägerverksamhet och stöd för barn och unga vuxna så jag vill även lägga ett lite särskilt fokus på yngre personer som lever med kognitiv sjukdom och deras barns behov.

Maria Holmström Mellberg, 60 år, Stockholm
Nuvarande yrke/sysselsättning: Ansvarig för Dataskydd och Informationssäkerhet i Norden och Baltikum i Accenture, ett globalt it-konsultbolag.
Mitt engagemang: Jag tror att jag baserat på mina yrkesmässiga, föreningsmässiga samt personliga och privata kvalitéer kan bli en tillgång för Demensförbundet under de kommande åren.
I syfte att förbättra förhållandena för personer med demenssjukdom och deras anhöriga ser jag fram emot att tillsammans fortsätta driva förbättrings- och förändringsarbete på riksnivå och lokalt genom våra föreningar och för våra medlemmar. Jag ser fram emot att jobba med styrelsen och andra befattningshavare, med personalen på förbundskansliet, med föreningarna ute i landet, Demensfondens vetenskapliga råd och andra viktiga samarbetspartner och nätverk som är av stor vikt för Demensförbundets framgång. Jag vill fortsätta verka på alla nivåer dvs på riksnivå och utanför Sverige samt bidra till att göra föreningarna starka och relevanta på region- och kommunnivå utifrån behov och förmåga.
Efter flera år som medlem, styrelseledamot och till syvende och sist som ordförande för Demensföreningen i Stockholm har jag stor erfarenhet av samarbete med såväl Demensförbundet som andra föreningar i landet. Efter många år som anhörig i förhållande till personer med kognitiva sjukdomar och andra sjukdomar har jag relevant kunskap och erfarenhet av regelverk, organisation, behov av förändringar och samverkan på olika nivåer
samt av diagnoser, viss erfarenhet av forskning samt av sjukdoms- och livsresor. Alla dessa aspekter har olika möjligheter och utmaningar som behöver vägas samman och prioriteras i
kortsiktiga och långsiktiga vägval där vi behöver välja, välja bort för att kunna fokusera på det centrala.